Valgets kval…

Valgets kval….

Vårklassikerne kommer, og med dem valgets kvaler; hvilke ølsorter passer egentlig best til sykkelfesten? Men først – hvorfor bryr vi oss egentlig om dette?

Belgia er kjent for…..?

Klemt inn mellom Nederland, Tyskland og Frankrike ligger Belgia der. Landet som er kjent for gode syklister, øl, og … ja hva mer egentlig? Kulinarisk er ikke Belgia noen verdensledende nasjon. Den mest kjente retten som fåes overalt er frituur, pommes frites. I Belgia serveres den vanligvis med ulike typer majones til. I tillegg er belgisk sjokolade absolutt ikke å forakte. Ingen av delene kan vel sies å være spesielt næringsrike og sunne. Ut over dette er det ikke kokkekunster Belgia og Flandern er mest kjent for.

Syklister og ølentusiaster

To typer mennesker blir mo i knærne og matte i blikket med tanke på Belgia og Flandern; syklister og ølentusiaster. For dem som er litt av begge er april en fantastisk måned. Da går nemlig vårklassikerne av stabelen.
Vårklassikerene er for sykkkelinteresserte den definitive starten på sesongen. Det er da proffsirkuset beveger seg fra arabiske stater og den sørlige halvkule, til Europa der syklin-gen hører hjemme. Typisk for disse rittene er at det er endagsritt som beveger seg på kryss og tvers i hjertet av Europa. Været er gjerne litt mildere enn her hjemme, men både regn og vind spiller ofte en stor rolle i utviklingen av løpet.

Fra slutten av mars og omtrent en måned fremover sykles det endagsritt i Frankrike, Neder-land og Belgia. Ritt som Kuurne – Brussel – Kuurne, Ronde van Vlaanderen (Flandern rundt), Paris – Roubaix, Ghent – Wevelgen, Amstel Gold Race, La Fleche Wallone, og Liege – Bastogne – Liege er navn som de fleste med litt sykkelinteresse har hørt om, og har et for-hold til.
De siste årene har det blitt mye lettere å følge rittene også, ettersom både Eurosport og TV2 har sendinger fra de fleste av dem.

Når du har gjort unna søndagsturen og benker deg til i sofaen for heie fram akkurat din helt, ja da har du vel også gjort deg fortjent til godsaker. Ta fram en eller to gode ølsorter for å komme i den rette stemningen, skru opp lyden på tv`n og la Kaggestad og Paasche guide deg gjennom ettermiddagen.

proffsyklister

“Helvete i nord”

Paris – Roubaix går i år den 12 april. Rittet – som går fra Compiègne til den lille byen Roubaix – regnes som en av de aller største og mest krevende rittene. Det er ikke for ingenting det kalles «Helvete i nord». Kallenavnet har rittet forøvrig fått på grunn av det tøffe klimaet som ofte er der, og at det var her flere viktige slag sto under første verdenskrig.

Rittet beveger seg ganske kontrollert nordover fra Compiègne den første delen. Men etterhvert dukker det opp partier med brostein som «krydrer» tilværelsen for rytterne. Brosteinspartiene er fra noen få hundre meter lange til ca 3,7 km. Underlaget der er så brutalt at det må oppleves for å tro det. Egentlig hadde det vært mest riktg å sykle der med en fulldempet terrengsykkel… Brosteinene som dekker veiene er rundt 15 x 15 cm og ser ut som om de er kastet utover jordet. Syklisten Tom Boonen beskrev det som at «det virker som om noen har kjørt over jordet med en lastebil og bare kastet stein vilkårlig utover». Rullemotstanden er enorm pga. høydeforskjellene mellom steinene, og risikoen for punktering er betydelig!

PIC452186661(Bildet er lånt av roadcyclinguk.com).

Rittet er relativt flatt, og det er pavèene (det heter nemlig det på fransk) som bryter opp rytmen som spiller den avgjørende rollen. Den som har kjørestyrken og det taktiske hodet til å holde unna her er en verdig vinner. På tv-overføringen vil du se at det telles ned fra 27 til 1. Det er med andre ord 27 pavèer i årets ritt. Hittil har ingen nordmann klart å være førstemann inn på velodromen i Roubaix, men med Alexander Kristoff i knallform kan det jo være lov å håpe?

Team Expa er med i årets Paris-Roubaix!

Dagen før proffene står på startstreken for Paris – Roubaix avvikles turrittutgaven. Her får glade amatører mulighet til å sykle samme løype som proffene, og prøve akkurat hvor brutalt dette er. Team Expa ved Eric & Harald er selvsagt på plass!

Fordi du fortjener det

I Belgia og Frankrike har man en helt annen drikkekultur enn her hjemme på berget. Der er det en selvfølge at puben er åpen tidlig på søndag morgen. Særlig hvis det er sykkelritt. Sykkel, øl, og frituur er en kombinasjon du ikke kommer unna når du er på ritt i Belgia. Ute i løypa er det en selvfølge at det er mulig å ta seg en øl eller tre. På tross av dette ser du sjelden åpenlyst fulle mennesker, og svært lite ubehageligheter. Men god stemning, dèt blir det.
Og det er jo ingen grunn til at ikke du skal kunne skape litt godstemning hjemme også? Med en eller to sorter belgisk øl i kjøleskapet er du klar for å kjenne litt på denne kulturen du også.
For ordens skyld;
vi oppfordrer ikke til fyll, men til å forsiktig smake på den belgiske kulturen.

Velutstyrte butikker kan ha noen av disse sortene, men merkene under er hentet fra
Vinmonopolets lister.

Jupiler
Jupiler er nærmest folkeøl i Belgia. Dette er lettdrikkelig, lyst og billig (i hvertfall der nede).
 JupilerPils
duvel  DuvelDuvel er et lyst og godt øl, med litt mer særpreg enn Jupiler. Aromaen er preget av lyst malt, sitrus og litt urter mens smaken er umidelbar og ren. Litt sitrus og humlesmak.
 Hoegaarden white beer
Hoegaarden white beer er overgjæret øl med en litt spesiell smak. Ettersmaken er litt anisaktig. Veldig godt øl til kos foran skjermen, men har nok litt for spesiell smak til at det er noe særlig brukt til mat. Smaken er preget av sitrus og urter. Dette er et ufiltrert øl, noe som gjør at det ser litt «grumsete» ut.
Hoegaarden_large 
LeffeBlonde   Leffe Blonde
Leffe Blonde er øl av pilstypen. Litt søtere enn pilsen vi er vant til, kanskje, og litt sterkere – rundt 6% alkohol. Lettdrikkelig øl som funker både til mat og kos. Og ikke minst frituur.
 Leffe Brune
Leffe Brune er en mørkere utgave av samme merke. Litt mer bayeraktig. Liker du litt mørkere ølsorter, kan dette være et bra alternativ. Skikkelig kose-seg-øl!
 leffe-brune
satangold   Satan Gold
Satan Gold er, tja ..hva skal man si? Navnet sier vel sitt? Dette er et overgjæret øl på ca 8% alkohol. Kraftige saker med andre ord.
 Delirium Tremens
I tilfelle akkurat din helt ikke når helt opp rittet, kan det være en idè å sikre seg en flaske
Delirium Tremens. Dette ølet holder hele 8,5% alkohol, og smaker deretter. Sterkt, men overraskende godt.
 pinte-delirium-tremens-bar-a-biere-405-lyon

Så hvorfor ikke kjøpe inn litt ulike ølsorter, lage i stand en bøtte med pommes frites, fikse chilimajones og invitere til sykkelfest i stua ved neste ritt? Nå har du i hvertfall noen tips til hva som kan være med å sette stemningen!

Her er også en liten oversikt over de største gjenstående rittene i april:

  • 12/4 Paris – Roubaix (TV 2) (Team Expa er med på dagen før dagen-rittet)
  • 19/4 Amstel Gold Race (TV 2)
  • 22/4 La Fleche Wallone (TV 2)
  • 26/4 Liege – Bastogne – Liege (TV 2)

Om du vil ha en liten forsmak på hva som kreves i rittet Paris – Roubaix kan du jo sjekke ut disse klippene. Først Fabian Cancellara sitt monsterrykk nesten 5 mil før mål i 2010. Se fra ca 2 min ut i videoen…

Deretter kan du ta en titt på denne, der man får et inntrykk av Arenberg-skogen. Dette er kanskje den mest kjente – og fryktede delen av rittet.

Neste år er Expa også med i Flandern

Neste år planlegger vi i Expa en tur til Flandern for å sykle turrittutgaven som går dagen før proffenes ritt. Legg det inn i kalenderen allerede nå!

Hilsen fra Harald

www.pdf24.org    Send artikkel som PDF   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *